Blog

Mar 24, 2021

Hoi, ik ben Joep en ik ga jullie vertellen over de keer dat ik bijna een verzekeringsmaatschappij had opgelicht met een gloednieuwe Porsche. Dat wil zeggen... tot een nieuwe gadget met de naam 'Beeldanalyse' roet in het eten gooide.

De plot:

In de zomer van 2019 kocht mijn vriend Daan een nauwelijks gebruikte zwarte Porsche 911 uit 2015. Ik kan je vertellen, die auto was echt een beauty. Tijdens het rijden kreeg je het gevoel dat je op wolken zweefde. Ik weet het, dat klinkt idioot, maar als je ooit in een Porsche 911 hebt gereden weet je wat ik bedoel.  Samen gaven we de auto de bijnaam 'Panter', en ik maakte waar het maar kon foto's van mezelf achter het stuur. Op een dag leende Daan mij Panter voor een ritje ergens achteraf toen er plotseling vanuit het niets een ree de weg op schoot! Gelukkig kon ik een botsing vermijden, maar het bracht me wel op een idee.

Thuis legde ik mijn idee voor aan Daan. Ik vertelde hem dat we een ongeluk moesten simuleren om het verzekeringsgeld op te strijken, zodat hij nog een Porsche kon kopen. In eerste instantie snapte hij me niet en vroeg 'Wat moet ik met twee Porsches?' Ik legde uit dat ik op die manier kon rondrijden in een Porsche zonder dat ik Panter in gevaar bracht. Ik wist dat hij net zo gek was op die auto als ik. Hij aarzelde maar na een beetje aandringen ging hij gelukkig overstag!

De uitvoering:

Na dat gesprek bedacht ik een waterdichte oplichtingstruc. Ik daalde af in de krochten van Google op zoek naar een foto die elke schade-expert om de tuin zou leiden. Ik stuitte op de perfecte beelden en bedacht er een nog beter verhaal bij: Daan had me de auto geleend voor een ritje, er stak een ree over en terwijl ik probeerde een botsing te voorkomen raakte ik per ongeluk van de weg en botste frontaal tegen een boom. Dit was gebaseerd op een waargebeurd verhaal en ik wist zeker dat het geen probleem zou zijn. En het mooie was: mijn oom Freddy had in zijn jongen jaren ook zoiets geflikt, dus ik wist dat het kon.

Een paar weken later, nadat we uren hadden geoefend op ons verhaal, nam Daan contact op met de verzekeringsmaatschappij. Hij legde onze situatie uit en zoals verwacht vroegen ze om foto's. Hij stuurde de foto's op die ik had gevonden en we waren ervan overtuigd dat we de perfecte misdaad hadden gepleegd. Een paar telefoontjes en wat foto's, en klaar was kees. Geen wonder dat verzekeringsfraude zo'n groot probleem is!

De onderschepping:

Toen we na ruim een week nog niets hadden gehoord van de verzekeringsmaatschappij belde Daan om navraag te doen over onze claim. De schade-expert vertelde dat we ons geen zorgen hoefden te maken en dat we binnen een week iets zouden horen. Blijkbaar had de verzekeraar net een nieuwe fraudeoplossing geïntegreerd van FRISS, die ook onze claim behandelde. We hadden niettemin nooit verwacht dat we met Beeldanalyse te maken zouden krijgen.

De oplossing:

Achter de schermen had de afdeling fraudeonderzoek van Daans verzekeringsmaatschappij de applicatie Beeldanalyse in gebruik genomen, als onderdeel van de oplossing FRISS Investigations. En dit was slimme technologie! Ik had van alle beelden screenshots gemaakt, zodat het leek of de foto's afkomstig waren van mijn telefoon, maar Beeldanalyse doorzag dit meteen.

De technologie kon vaststellen met welke type telefoon de foto's waren genomen, wat de gps-data waren van de oorspronkelijke foto's, of deze al eerder op internet waren gezet, en wat de URL's van de foto's waren. Bovendien kwamen dezelfde foto's zonder dat we dit wisten al voor in de fotodatabase van de verzekeringsmaatschappij van Daan. Blijkbaar had iemand een paar jaar daarvoor zijn zwarte Porsche 911 uit 2015 echt in de prak gereden en bij dezelfde verzekeraar een claim ingediend. Ook dat wist Beeldanalyse te achterhalen. Om je kapot te schamen.

Het heden:

Flash forward naar 2021. Het zal je denk ik niet verbazen als ik vertel dat ik mijn Porsche nooit heb gekregen. De verzekeringsmaatschappij van Daan zegde ook zijn polis op en hij kon zich daarna nergens meer opnieuw laten verzekeren! Met tranen in zijn ogen vertelde Daan dat hij onze geliefde Panter had moeten verkopen. Hij weigert nog met me te praten. Als je wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de misdaad van een ander snap ik dat je niet meer zo'n zin hebt om vrienden te zijn. Ik kan het hem niet kwalijk nemen.

Die FRISS-technologie is echt iets bijzonders. Net als dat verrekte Beeldanalyse! Schrale troost: ik kan dan misschien geen illegale Porsche krijgen, maar een ander ook niet. Hoe zeggen ze dat ook alweer? O ja. Eerlijk verzekeren is iets moois. Als je meer wilt weten over de beeldanalyse van FRISS, klik dan hier. Geloof me, het is de moeite waard.

Was getekend,

Joep de Jong
Gedetineerde A649013

Gevangenis Zaandam

 

We use cookies to give you the best online experience. Find out more on how we use cookies in our cookie policy.

We use cookies to give you the best online experience. Find out more on how we use cookies in our cookie policy.