loading
De laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche op het gebied van fraude, risico en compliance.
28 mei 2018

De Kansen van The Internet of Things (IoT) Voor Verzekeraars

Herken je dit? Elke dag snel winkel in en winkel uit om de boodschappen te doen en dan thuis ontdekken dat je de melk vergeten bent. Terug naar de winkel! Dat kan slimmer: met een koelkast die voorzien is van sensoren en verbonden is met het internet. Deze registreert wat er nodig is en bestelt automatisch de aanvullingen. De leverancier kan binnen een tijdslot de bestelling in de koelkast plaatsen. Je hebt er geen omkijken meer naar. De intelligente koelkast is waarschijnlijk het meest gebruikte voorbeeld van het internet of things, hoewel het in de praktijk nog niet vaak wordt gebruikt. Maar het koppelen van apparaten aan het internet is onstuitbaar in opmars en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je zou verwachten dat al deze informatie goud is voor verzekeraars, maar is dat in de praktijk al zo?

Smart home

Internet of Things (IoT) Smart HomeIn huis kunnen apparaten zelfstandig functioneren en taken overnemen: temperatuurregeling en verlichting op basis van aanwezigheid; intelligente beveiliging die weet wie er thuis is en je in staat stelt op afstand de deur te openen; huishoudelijke apparaten die je gewoontes leren kennen (s’morgens om half 9 koffie met een wolkje melk, behalve op zondag, dan wordt het een uurtje later en is het een dubbele espresso); de home-assistent die leert van je keuzes, voorstellen doet voor films en muziek of een taxi voor je belt; het eHealth systeem dat ouderen helpt om langer thuis te kunnen blijven wonen en gehandicapten en (chronisch) zieken ondersteunt.

Smart world

Zo wordt de hele wereld ‘smart’ en verbonden. In de steden kan het verkeer efficiënter worden gereguleerd, wachten voor stoplichten hoeft niet meer. Stoplichtfabrikanten moeten op zoek naar andere productlijnen. Het milieu wordt gemonitord, evenals onze veiligheid. Op veel plaatsen, binnen en buiten, zijn camera’s die elke gebeurtenis vastleggen en onze mobile devices houden bij waar we zijn. Dat kunnen onze auto’s ook. Gegevens over de techniek van de auto en je rijgedrag worden geregistreerd en gedeeld. Uiteindelijk staan voertuigen in verbinding met elkaar en met de omgeving om als collectief zelfstandig het verkeer efficiënt en veilig te regelen.

Internet of things is ook het internet of thiefs

Inmiddels staan er wereldwijd naar schatting al zo’n 25 miljard apparaten in verbinding met het internet. En dat is nog maar het begin. Het zijn allemaal potentiele ingangen naar persoonlijke informatie. Al die deurtjes bieden hackers prachtige kansen. Ze kunnen massaal waardevolle informatie achterhalen zoals wachtwoorden of bankgegeven, paspoorten, zelfs privé foto’s en complete boekhoudingen van particulieren en bedrijven. Niet alleen is het mogelijk om informatie op te duiken, maar binnen het internet of things kunnen hackers apparaten overnemen. Zij kunnen de temperatuurregeling gijzelen tot je losgeld betaalt of via de bewakingscamera meekijken en je chanteren met beelden die je liever niet aan je baas of je partner laat zien, om maar een paar voor de hand liggende voorbeelden te noemen. De beveiligingsindustrie vaart er wel bij.

Kansen voor verzekeraars?

Internet of Things (IoT) Connected WorldHet op verantwoorde wijze aangaan van verzekeringsovereenkomsten en afhandelen van schadeclaims is afhankelijk van informatie. Informatie over de verzekerde, over het verzekerde object en over de omstandigheden waarin een schade ontstond. Informatie is bovendien een belangrijk instrument voor marketing en productontwikkeling.  Je zou verwachten dat verzekeraars zich massaal storten op de informatie die het internet of things oplevert, maar dat gebeurt (nog?) niet.


Monitoring

Je kan als verzekeraar, gebruikmakend van het internet of things, een rol kunnen spelen in het monitoren van een woning of een bedrijfsgebouw, door de informatie die het Smarthome of-building oplevert in te zetten om extra service aan de verzekerde te bieden. Bijvoorbeeld door te waarschuwen wanneer de Cv-ketel aan onderhoud toe is, of als er een inbraakgevoelige situatie is ontstaan. Je zou gemakkelijker de oorzaak van brand of ander onheil kunnen achterhalen of zelfs verzekeringsconsequenties kunnen koppelen aan onvoldoende onderhoud. Denk ook aan preventieve (kostenbesparende) mogelijkheden van eHealth toepassingen.

Automotive

Internet of Things (IoT) Self driving carBij motorrijtuigen zijn er mondjesmaat al toepassingen van het internet of things. Denk aan de mogelijkheid om de technische staat van de auto te monitoren en rijgedrag te observeren. Wanneer onvoldoende onderhoud aan essentiële onderdelen blijkt, zou dat verzekeringsconsequenties kunnen hebben. Hetzelfde geldt bij structureel onverantwoord rijgedrag dat leidt tot gevaarlijke situaties of ongevallen. Ook is het al mogelijk om via telematica razendsnel de omvang en de kosten van een schade te bepalen, zonder dat er een expert bij aan te pas komt. Sensoren in de auto registreren exact waar de schade zich bevindt en wat de omvang ervan is. Ook zou je met behulp hiervan makkelijker aansprakelijkheid kunnen vaststellen. Daarnaast is het mogelijk om geautomatiseerd ‘on-demand’ te verzekeren: alleen wanneer de auto wordt gebruikt, staat de allrisk dekking aan.

On demand verzekeren

Op beperkte schaal zijn er al mogelijkheden op de markt om via je mobile device direct ‘on demand’ dekking te regelen of in te schakelen. Met locatiebepaling kan je telefoon signaleren dat je op Schiphol staat en je erop wijzen dat je reisververzekering nog niet aanstaat of je erop wijzen dat je je in een buurt bevindt die bekend staat vanwege zakkenrollerij.

Onontgonnen gebied voor verzekeraars

De mogelijkheden van het internet of things zijn enorm. Waarschijnlijk realiseren we ons nog maar nauwelijks wat er allemaal mogelijk is en nog mogelijk wordt. Het roept alleen wel een beeld op dat velen tegenstaat: Big brother is watching you. Wie wil er nu voortdurend in de gaten gehouden worden en (ongevraagde) adviezen ontvangen? Er is daarnaast nog een praktisch obstakel: al die data kun je niet zomaar gebruiken. Er is – gelukkig – privacy wetgeving en bovendien is de meeste data in handen van specifieke partijen. De autofabrikant bijvoorbeeld, het energiebedrijf, of de beveiliger. Partnerships zijn dus noodzakelijk om toegang te krijgen. Het is voorlopig nog maar de vraag of dat voor verzekeraars rendabel is.

Het internet of things is er en groeit exponentieel. Voor verzekeraars lijkt het nog praktisch onontgonnen gebied met waarschijnlijk grote kansen, maar ook flinke obstakels.

Neem contact op

Cookie- en Privacyverklaring

1. Inleiding

Bij het gebruik van deze website kan door FRISS informatie over uw gebruik van deze website en de aangeboden content worden verzameld. Wij vinden het belangrijk om uw (persoons)gegevens met alle zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid te behandelen. Bij de verwerking van uw persoonsgegevens houden wij ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming en artikel 11.7a van de Telecommunicatiewet.

1.1.  Verantwoordelijke

De verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens is:

FRISS Fraudebestrijding B.V.
Orteliuslaan 15
3528 BA
Utrecht

Deze verwerking van persoonsgegevens is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens te ’s-Gravenhage onder meldingsnummer m00004997.

1.2.  Doeleinden van de gegevensverwerking

Op onze website kunt u op meerdere plaatsen in formulieren (persoons)gegevens invullen. Hieronder zullen wij de doelen van de diverse gegevensverwerkingen uitleggen.

Contactformulier of het sturen van een e-mail

Als u het contactformulier op onze website invult of ons een e-mail stuurt, dan zullen wij de door u verstrekte (persoons)gegevens uitsluitend gebruiken voor het doel of de doelen waarvoor u het contactformulier heeft ingevuld of de e-mail heeft verzonden.

Downloadformulier

Als u op onze website bestanden (zoals e-books, whitepapers of rapporten) download, dan zullen wij de door u verstrekte (persoons)gegevens gebruiken voor een of meer van de onderstaande doeleinden:

  • voor de uitvoering van een overeenkomst, bijvoorbeeld om het door u gekozen e-book, whitepaper of rapport toe te sturen;
  • voor het tot stand brengen van een overeenkomst, bijvoorbeeld door u telefonisch of schriftelijk te benaderen.

Nieuwsbrief

Als u op onze website het aanmeldingsformulier van de nieuwsbrief invult, zullen uw (persoons)gegevens worden gebruikt om u de nieuwsbrief toe te sturen. Iedere nieuwsbrief bevat onderaan het bericht een hyperlink waarmee u zich kunt afmelden.

In aanvulling op de persoonsgegevens die u zelf verstrekt aan FRISS, kan FRISS aanvullende (persoons)gegevens verzamelen, vastleggen en verwerken als u gebruik maakt van de (web)diensten van FRISS. Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens:

  • gegevens van de gebruikte apparatuur zoals een unieke device-ID, versie van het besturingssysteem en instellingen van het apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen tot een dienst;
  • gegevens van het gebruik van een dienst, zoals het tijdstip waarop u gebruik maakt van de dienst en het soort dienst dat wordt gebruikt;
  • locatiegegevens afkomstig van uw apparatuur of afgeleid van uw IP-adres die aan ons worden doorgegeven wanneer u een bepaalde dienst gebruikt;
  • gegevens beschikbaar in externe bronnen. Wij kunnen informatie over u ontvangen van publieke of commercieel beschikbare bronnen.

1.3.  Verstrekking van (persoons)gegevens aan derden

Uw (persoons)gegevens worden zonder uw toestemming nooit verstrekt aan derden, tenzij hiertoe op grond van wet- of regelgeving een verplichting bestaat of u hiervoor toestemming heeft verleend.

1.4.  Beveiliging gegevens

FRISS respecteert uw privacy en draagt er zorg voor dat persoonsgegevens vertrouwelijk en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden behandeld. Alle verwerkte (persoons)gegevens worden uitsluitend opgeslagen in beveiligde databases. Deze databases zijn alleen toegankelijk voor medewerkers van FRISS, voor zover dat uit hoofde van hun functie noodzakelijk is. FRISS spant zich ervoor in deze systemen te (laten) beveiligen tegen verlies en/of tegen enige vorm van onrechtmatig gebruik of verwerking.

1.5.  Inzage, correctie en verwijdering van gegevens en recht van verzet

U kunt te allen tijde en zonder kosten inzicht krijgen in uw gegevens die door FRISS zijn verwerkt en deze gegevens desgewenst aanpassen of laten verwijderen. Ook kunt u bezwaar maken tegen het ontvangen van informatie over de producten, diensten of content van FRISS. Indien u van een van deze mogelijkheden gebruik wenst te maken, kunt u een e-mail sturen naar de Data Protection Officer van FRISS via privacy@friss.eu of schriftelijk naar het volgende adres:

FRISS | fraud, risk & compliance
T.a.v. Data Protection Officer
Orteliuslaan 15
3528 BA Utrecht.

2. Cookies

Bij het gebruik van deze website kan door of namens FRISS informatie over uw gebruik van deze diensten en andere websites worden verzameld, bijvoorbeeld door middel van cookies.

Een cookie is een klein bestandje dat met pagina’s van een website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. Wij gebruiken cookies om instellingen en voorkeuren te onthouden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser.

2.1.  Doeleinden gebruik cookies FRISS

Op onze website maken wij gebruik van cookies voor de volgende doeleinden:

  • statistische doeleinden om het gebruik van de FRISS websites te analyseren. Zo houden wij het aantal bezoekers bij en kijken wij welke onderdelen van onze website populair zijn. Om deze statistieken te kunnen bijhouden en raadplegen, maken wij gebruik van Google Analytics. Op deze website kunt u uitleg vinden over alle mogelijke cookies die door Google worden geplaatst;
  • Indien u gebruik heeft gemaakt van het downloadformulier: voor zogeheten “targeting” doeleinden. Met targeting bedoelen wij het opbouwen van een profiel van u op basis van uw surfgedrag op onze website, waarna wij telefonisch of per e-mail contact met u kunnen opnemen op basis van de getoonde interesses om na te gaan of FRISS diensten kan aanbieden waar u mogelijk belangstelling voor heeft. Om dit te kunnen bijhouden en raadplegen maken wij gebruik van HubSpot. Op deze website kunt u uitleg vinden over alle mogelijke cookies die door HubSpot worden geplaatst.

3. Wijziging van deze Cookie- en Privacyverklaring

FRISS kan wijzigingen aanbrengen in deze Cookie- en Privacyverklaring. Elke aanpassing zal op deze pagina worden gepubliceerd. Wij raden u aan deze Cookie- en Privacyverklaring geregeld te raadplegen, zodat u altijd op de hoogte bent van de inhoud van de geldende Cookie- en Privacyverklaring.

 

Inschrijven